Project Description

Şeffaf Plak Tedavisi

Şeffaf Plak Tedavisi, diş görünümünden memnun olmayan fakat diş teli takmak istemeyen kişilerin tercih ettiği en ideal ve en estetik diş tedavi yöntemidir. Esasında ortodontik bir tedavidir, tek farkı diş teli takmadan dişlerin düzenlenmesine imkân sağlamıştır. Son dönemlerde teknolojideki gelişmelere paralel olarak daha sık gündeme gelmeye başlamıştır ve klasik tedavi yöntemlerine nazaran tercih edilir hale gelmiştir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nedir?

Yanlış çene kapanışlarında, çapraşık diş pozisyonlarında ve dişlerin düzgün bir şekilde dizilimlerinin olmadığı durumlarda uygulanan ortodontik tedaviler, teknolojideki gelişmeler sayesinde çeşitlenmektedir. Uzun süredir klasik tedavi yöntemi olarak bilinen diş teli tedavisinin yerine kullanılmaya başlayan ve telsiz ortodontik tedavi olarak ta bilinen şeffaf plak tedavisi yenilikçi ve modern tedavi usulleri arasında yer almaktadır.

Şeffaf Plak tedavisi, kimi zaman rahatsızlık hissi uyandıran diş teli tedavisine gerek kalmadan görünümünde hoşnutsuzluk barındıran dişlerin ağrısız ve acısız bir şekilde ideal görünüme kavuşmasını sağlıyor.

Şeffaf plak tedavisini tercih eden hastalara sağladığı birçok avantaj ve kullanım kolaylığı münasebetiyle hekimler tarafından önerilen hastalar tarafından da gönül rahatlığıyla tercih edilen bir yöntemdir.

Şeffaf Plak Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Şeffaf plak tedavisinin kullanıldığı ortodontik bozukluklar çeşitlilikler göstermektedir. Çene kapanışlarındaki bozukluklar ve çapraşık diş pozisyonlarında sıklıkla kullanılmakla beraber çene genişletilmesi operasyonları ile aralıklı diş rahatsızlıklarında da tercih edilmektedir.
Şeffaf plak tedavisi uygulanmaya başladığı ilk günlerden bu yana kendi içinde gelişme göstermiş ve artık basit tedavilerin yanı sıra kompleks durumların tedavisinde de tercih edilir hale gelmiştir.

  • Sınıf II kapanışlar,
  • İlerlemiş overjet,
  • Açık ve derin kapanışlar,
  • Orta ve hafif seviyede olan sınıf III kapanış tedavilerinde oldukça yüksek oranda başarılı sonuçlar alınmaktadır.

Şeffaf plak tedavisinin uygulanmasının uygun olmadığı değerlendirilen durumlarında olduğunu belirtmekte fayda var.

  • Diş eti sağlığı yeterince iyi olmayan hastalarda,
  • Diş boyutunu çok küçük olan hastalarda,
  • Şeffaf plak üreten firmaların belirlediği diş hareket sınırlarının çok ötesinde hareket olması gereken durumlarda,
  • Ortognatik cerrahi hastalarda şeffaf plak tedavisi uygulaması çoğunlukla önerilmemektedir.

Şeffaf Plak Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Uzman diş hekiminin ve ortodontistin muayene ve değerlendirmesinden sonra tedavi ilk olarak ölçü alımıyla başlamaktadır. Ölçü alt ve üst çeneden alınmaktadır. Ağız içinden ve ağız dışından dişler fotoğraflandırılmaktadır. Bu esnada ağız içinden röntgende mutlaka çekilmelidir. Ölçülendirme safhası sorunsuz bir şekilde tamamlandıktan sonra alınan değerler şeffaf plak üretimi yapan firmaya iletilmektedir.

Şeffaf plak üretimleri üç boyutlu yazıcılar marifetiyle yapılmaktadır. Dişlerin haftalık muhtemel değişimleri simülasyon olarak hekim tarafından hastaya gösterilir. Tedavi bittikten sonra dişlerin beklenen nihai durumları hekim tarafından hastaya gösterilip oluru alınmasını müteakip plaklar üretilir ve hastaya teslim edilir. Plakların dişlere ilk yerleştirilmesi hekim tarafından yapılmaktadır. Sonrasında dişlerde meydana gelen gelişim, tedavideki ilerleme ve hekim tarafında belirlenen süre zarfında diğer plaklarda hastanın kendisi tarafından plan dahilinde değiştirilmektedir. Her plak değişiminde dişlerde gelişim olduğu gözlemlenir.

Şeffaf plaklar ilk takıldıkları anda ve bir süre kullanımına devam edildiği zamanlarda bir miktar sıkışmışlık hissiyatı yaratabilir. Birçok diş tedavisinde de olduğu gibi bu durum oldukça normaldir. Bu hissiyatın ağrıya dönüşmesi durumunda mutlaka diş hekimi bilgilendirilmelidir.

Şeffaf Plak Tedavisinin Diğer Ortodontik Tedavilere Göre Avantajları Nelerdir?

Şeffaf plaklarla uygulanan tedavi diğer geleneksel yöntemlerden daha konforludur. Ağız içinde tel veya herhangi bir metal bulunmadığı için batma veyahut yara oluşumu gibi durumların meydana gelmesi söz konusu değildir. Ayrıca;

  • En başarılı estetik tedavi yöntemlerinden olan Şeffaf Plak Tedavisi, herhangi bir tel, braket görüntüsü olmadan uygulanır.
  • İstenildiği takdirde kolayca çıkarılabilme avantajıyla gün içinde arzu edilen zaman aralıklarında, özel gün, toplantı ve etkinliklerde çıkartılabilir.
  • Klasik diş teli tedavisinde, diş telleri yordamıyla dişlere kuvvet uygulanır ve bu uygulama bir ay süreyle takip edilir. Uygulanan bu kuvvet konforsuzluk ve ağrı hissi oluşturur. Şeffaf plaklarda bu ağrı seviyesi en aza iner. Haftalık ya da diş hekimin uygun gördüğü periyotlardaki gözlemler neticesinde değiştirilen plaklar sayesinde ağrı seviyesi en az seviyeye iner.
  • Yemek yeme esnasında mâni bir durum oluşmamaktadır.
  • Konuşmaya engel bir durumu yoktur.
  • Yemek yerken çıkarılabiliyor olması

Şeffaf Plak Mı Diş Teli Mi Tercih Edilmeli?

  • Diş teli tedavisi esnasında yemek artıklarının, tedavide kullanılan braket ve tellerin arasında temizlik yapılmasına rağmen bir miktar kalması sebebiyle ağız ve diş sağlığı olumsuz yönde etkilenmektedir. Bu sebeple ağız hijyeni sağlıklı bir şekilde korunamamaktadır.
  • Şeffaf plaklar diş tellerine nazaran oldukça estetik bir görünüme sahip olduğundan dıştan bakınca nerdeyse fark edilemeyecek seviyededir.
  • Kimi durumlarda şeffaf plak tedavisi daha hızlı ve kolay sonuca ulaşabilmektedir.
  • Konuşma esnasında diş telleri dilin hareketlerini kısıtlayabildiğinden kimi sesler hatta bazen de kimi heceler eksik olarak ağızdan çıkabilmektedir. Lakin şeffaf plak tedavisinin konuşmaya herhangi bir etkisi yoktur.