Project Description

Ortodonti Tedavisi

Ortodonti, birbirleriyle uyumsuz ve yanlış dizilim içinde olan dişler ile çapraşık pozisyonda yer alan dişlerin uyumsuzluklarını teşhis eden ve bu olumsuz durumu değiştirmek ve konfor alanının genişletmek için tedavi planlaması yapan diş hekimliğin bir uzmanlık dalıdır.

Ortodontik tedavilerin başarılı olması için güzel bir planlamayla birlikte iyi bir uygulama olması gerekmektedir. Uzman ortodontistler tarafından yapılacak uygulamalar birde hasta hekim iş birliği ile olunca mükemmel sonuçlar ortaya çıkacaktır.

 

Ortodonti Nedir?

Ortodonti tedavisi: ağızda buluna diş yapısından normalden farklı bir biçimde konumlanması sebebiyle (örneğin çapraşık ya da yanlış dizilim pozisyonunda) oluşan sorunun düzeltilmesi için diş, çene ve ağız yapısını inceleyerek dişlerdeki mevcut problemleri düzelterek, kişinin arzu ettiği görünüme sahip olmasını sağlayan bir tedavi yöntemidir.

Ortodontik Sorunlar Neden ve Nasıl Oluşurlar?

Kişide iskelet bozuklukları olması, alt çenenin ileri de veya geride konumlanmış olması veya kişinin çene yapısının genel olarak uyumsuzluk göstermesi ortodontik problemlerin kaynakları olarak değerlendirilebilir. Daha da ileri gidip bu durumunda kaynağının ne olduğu sorusu sorulursa birkaç örnekle cevaplanabilir. Örneğin küçük yaşlarda parmak emmek veyahut biberon ve emzikleri gereğinden fazla kullanmak ilerleyen yaşlarda ortodontik sorunlara sebebiyet verebilmektedir.

Tedavi süreci oluşturulduktan sonra derhal uygulamaya geçilmelidir. Ufak yaşlarda ortodontik tedavilere yönlendirilen hastalardan daha hızlı reaksiyonlar alınmıştır. Yetişkin ortodontik tedavileri içinde özel bir yaş sınırı bulunmamaktadır. İstenilen yaş aralığında yapılabilmektedir. Sorunların çene kemiğinde olduğu tespit edilmiş ise işte o zaman özel durum meydana gelmişti. Çene kemiği gelişiminin beklenmesi sağlıklı ve en doğru tedaviyi uygulamak için oldukça önemlidir.

Ortodontik tedavilerin ne zaman başlaması gerektiği en doğru olarak hekim tarafında bilinebilir. Bu konuda hekim tavsiyeleri göz ardı edilmemelidir.

Ortodontik Tedavi Çeşitleri Nelerdir?

Kişiden kişiye değişiklikler gösteren her hastaya ayrıca uygulanan ortodontik tedaviler bulunmaktadır. Tedaviler belirlenirken kişinin yaşı, hastalığın derecesi ve bulunduğu bölge ile boyutu ayrıca çene ve eklem yapısı da bu tercih edilecek tedavi yöntemini belirlemede etkin rol oynamaktadır.

Genel olarak listelemek gerekirse;

Çocuk ortodonti,

Lingual ortodonti,

Yetişkin ortodonti,

Önleyici ortodonti,

Sabit ortodonti,

Düzeltici ortodonti,

Ortognatik ortodonti olarak sınıflandırılabilmektedir.

Ortodontik Tedavilerin Faydaları ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?
 

Her hastaya farklı tekniklerle uygulama yapılabilir.
Genellikle hekimlerin önerdiği tedavi yöntemleri şu şekildedir;

  • Lingual,
  • Estetik diş telleri,
  • Metal teller,
  • Ağız içi ve dışı apereyler,
  • Porselen teller,
  • Şeffaf plaktır.

 

Ortodontik Tedavi Ne Kadar Gereklidir?

Ortodontik tedavi sadece ve sadece estetik kaygılar yüzünden yapılmamaktadır. İleri de muhtemelen karşılaşılabilecek sorunlar olan diş eti rahatsızlıkları ve çene eklem problemlerinin erkenden teşhis ve tedavi ile önlenmesi için de yapılır. Kimi zamanda konuşma fonksiyonuna etki eden durumların düzeltilmesi için tercih edilir.

 

Ağızdaki hali hazırdaki ortodontik problemlere göre, hareketli, işlevsel ve sabit apereyler kullanılarak ile tedavi yöntemleri belirlenebilmektedir. İleri seviyelere taşınmayan basit ortodontik problemler, hastanın kolay bir şekilde takıp çıkarması ile kullanabileceği apereyler vasıtasıyla çözülebilmektedir.