Project Description

gif;base64,R0lGODlhAQABAAAAACH5BAEKAAEALAAAAAABAAEAAAICTAEAOw==

Metal Diş Teli Tedavisi

Metal diş teli tedavisiyle alt ve üst çene ile dişler arasındaki uyum doğal bir süreç içinde sağlıklı bir şekilde sağlanır. Hayali kurulan mükemmel gülüşe ağız yapısı bozulmadan ulaşılabilir.

Yıllarca ortodonti alanında en çok başvurulan tedavi yöntemlerinden olan metal diş teli, ağız ve diş sağlığı ile ağız hijyeni konularında birçok problemin ortadan kalkmasına yardımcı olmaktadır. Dişler arasındaki uyumsuzluktan yanlış dizilimden tutunda çene ve dişler arasındaki uyumsuzluğa kadar birçok problem metal diş telleriyle ve doğal bir süreçle ideal uyumuna ulaşabilmektedir.

 

Çocukların ağız ve diş sağlığını ihmal ettiği gibi gençlerde ihmal ediyor. Bunun neticesinde yaş fark etmeksizin, genç, yaşlı, çocuk yetişkin herkes diş teli tedavisine başvuruyor. Uzman diş hekimleri nezaretinde kusursuz bir şekilde yapılan tedavi süreçleriyle birkaç ay içerisinde sorunlar giderilebilmektedir.

Metal Diş Teli Tedavisi Nedir? 

Metal diş teli, çene de bulunan dişlerin konum problemleri, yanlış dizilim, sağa ya da sola yatık dişler ve çapraşıklık problemlerini ortadan kaldırmak amacıyla dişlerin ön ve arka yüzlerine yapıştırılan braketler yardımıyla gerçekleştirilen bir tedavi yöntemidir.

Ön yüzeylere takılan braketler kişilerde estetik kaygılara sebebiyet verdiği için arka yüze takılma ve lingual ortodonti diye adlandırılan yöntem daha popüler durumdadır. Dişlerin arka yüzleri kullanılarak yapılan diş teli tedavisinde önden bakınca neredeyse ağız da hiçbir şey yokmuş gibi bir görüntü oluşmaktadır. Ayrıca şeffaf braket tellerden oluşan diş telleri de mevut olup kullanıcılar tarafından tercih edilmektedir.

En çok tercih edilenler arasında olmasının bir diğer nedeni ise, dayanıklı olması ve diğer diş tellerinden daha avantajlı konumda olmasıdır. Metal olması kırılma ihtimalini düşürmektedir.

Kişinin tel taktırma kararından önce sağlıklı bir şekilde düşünüp planlama yapması gerekmektedir. Zira tedavi başlangıcından bitimine kadar 8 – 30 ay gibi bir zaman dilimi olma ihtimali olacaktır. Bu zaman diliminde sürekli teller ile yaşam devam edecektir. Bu konu sağlıklı ve doğru kararlar ile düşünülmelidir.

Metal Diş Teli Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Metal diş tedavisi hekimler tarafından özellikle erken yaşta diş bozukluklarının tedavisinde tavsiye edilmektedir. Diş çapraşıklığı ve dizlim hatalarının giderilmesi için metal diş teli kullanılabilmektedir.

Bunların haricinde metal diş telleri;

  • Dişler arasında normalden geniş boşluklar olanlara,
  • Çapraşıklık nedeniyle dişlerde çürüme ve diş etlerinde rahatsızlık olanlarda,
  • Çene kemiklerinde eksik diş bulunanlarda,
  • Dudak ve damak yarığı gibi problemleri olanlarda,
  • Ağız ve çene kapanışlarında zorluk çekenlerde,
  • Çene kitlenmesi gibi olağan dışı durumlar yaşayanlarda,
  • Öne veya geriye doğru konumlanmış çene pozisyonu olan kişilerde,
  • Özellikle konuşma ve çiğneme gibi yaşamsal fonksiyonlarda sorun yaşayanlarda,
  • Yüz ve çene yapısında simetri olmayan ve düzgün olamayanlarda uygulanabilir.

Ortodonti kontrolünden sonra diş hekiminin değerlendirmesiyle yapılacak olan dolgu, çekim ve diğer tedavilerden sonra diş teli tedavisi tercih edildiği şekliyle (ön yüze ya da arka yüze) başlayacaktır. Bundan sonra tellerin bakımı ve temizliği konusunda mutlaka diş hekiminin tavsiyeleri doğrultusunda hareket edilmelidir.

Metal Diş Teli Tedavisi Nasıl Yapılır?

Metal diş teli uygulaması yapılmadan önce özellikle çocuk ve gençlerde tedavi planlaması yapılır. Ağız ve diş sağlığı tüm ayrıntılarıyla kontrol edilir. Diş etlerinde rahatsızlık varsa giderilmeli, çürük varsa dolgu ile kapatılmalıdır. Ağız içi üç boyutlu görüntüleme işleminden sonra kişiye özel diş teli tasarımları üretilmeye başlar. Her dişe teker teker braketler yapıştırılır. Sağlam olması ve daha sonra çıkarak sorun yaratmaması adına pürüzlendirme işlemine tabi tutulur.

Özel yapıştırıcılar ile braketlerin her bir diş ile yek pare bir bütün olması sağlanır. Sonrasında ark teli teker teker braketlere takılarak tedavi gerçekleştirilmiş olur. Bu yapılanlar klasik usul olarak değerlendirilmektedir. Bunun haricinde birde indirect bonding olarak isimlendirilen bir yöntem daha mevcuttur. İndirect bonding tekniğinde braketler ve teller takılı halde hazır olarak bulunur ve takım halinde dişlere monte edilir. Bu şekilde daha hızlı bir diş teli takımı olduğu için dişçi koltuğunda beklenenden az bir zaman harcanmış olmaktadır. Bu zaman tasarrufu sebebiyle daha çok rağbet gören bir uygulamadır ve hasta memnuniyet oranı emsallerine oranla daha yüksektir.

Metal Diş Teli Tedavisinin Avantajları Nelerdir?

Son yıllarda metal diş telleri yerine şeffaf teller kullanılıyor gibi değerlendirmeler yapılıyor olsa da hala en güvenli ve en hızlı yöntem metal diş telleridir. Kişinin ağız ve dişlerine özel kişisel üretim olan diş telleri özellikle ufak yaşlarda başlanan tedavilerde mükemmel sonuçlar vermektedir. Bunların dışında metal diş teli avantajlarını saymak gerekirse;

  • Diğer tedavi ve tellere kıyasla daha ekonomiktir.
  • Tedavi süreci diğer uygulamalara göre oldukça hızlı lup en hızlı sonuç veren tedavi şeklidir.
  • En sağlam tel çeşididir.
  • Alerjenlik kapsamında olumsuz yanları yoktur.
  • Kullanım yaşı hususunda herhangi bir kısıtlamaya tabi değildir.
  • Hekimlerin en çok önerdikleri yöntemdir.

Hızlı bir şekilde reaksiyon veriyor olması, ufak yaşlarda tercih edilip mükemmel sonuçlar almak için ideal bir durumdur.

Metal Diş Teli Tedavisinin Dezavantajları Nelerdir?

Metal diş tellerinin en belirgin dezavantajı olarak dişlere kattığı görünüm söylenebilir. Lingual ve porselen tellere nazaran çok daha belirgin bir yapısı vardır. Estetik kaygısı yaşayan kişiler için doğru tercih olmayabilir. Tedavi süresinin sonuna kadar çıkarılamıyor olması da bir diğer dezavantajıdır. Son olarak da beslenme usullerinde bir miktar değişiklik yapılaması gerekmesi de dezavantajlarındandır. Kuruyemiş, kola, çikolata gibi sert gıdaların mümkün mertebe tüketilmemesi gerekmesi kimilerine göre belki de en ağır durumlardan biridir.