Project Description

Çene Eklem Tedavisi

Çene eklemi; alt çene ile kafatası arasında bağlantı kuran, tıpkı bir menteşe gibi çalışan, konuşma yutkunma ve çiğneme fonksiyonları gibi hayati öneme sahip işlevlerin yapılabilmesini sağlayan bir eklemdir. Üç boyutlu hareket kabiliyetine sahiptir. Bu eklemde oluşabilecek bir rahatsızlık çeşitli bölgelerde ağrı olarak kendini gösterebilmektedir. Baş, boyun bölgesi ile çene eklemini kontrol eden kaslar bölgesinde ağrı oluşumları olur. Kimi zaman oluşan bu ağrılar kendiliğinden geçerken çoğunlukla bir hekim tarafından tedavi edilmesi gerekmektedir.

Çene Eklem Tedavisi Nedir?

Çene eklemi rahatsızlıkları, alt ve üst çene bağlantısını sağlayan çene eklemindeki yumuşak ve kemiksel dokularda gözlemlenen rahatsızlıklardır. Basit bir tıkırdama sesiyle başlayıp çene eklemin kilitlenmesine kadar gidebilen oldukça ciddi semptomlar gözlemlenebilir. Meydana gelme sebepleri birçok nedene bağlanabilir. Örneğin; kaza, yanlış tedavi, stres vb. Müdahale edilmediği takdirde çene eklemi rahatsızlıkları zaman içinde giderek artar. Bu yapısı sebebiyle tedavi süreci ne kadar erken sürede başlarsa o kadar hızlı ve iyi sonuçlar alınabilmektedir.

Günümüzde birçok insan çene eklem rahatsızlıklarıyla karşı karşıya kalabilir. Bu rahatsızlıklar genel olarak yüz bölgesine doğrudan yansır fakat hissedilen ağrılar çok farklı şiddette ve türde olabilmektedir. Çene eklem rahatsızlıkları sebebiyle genel olarak, kulak ön kısmına, yanak bölgesi kaslarına, göz bölgesi ve civarına, çene altı ve şakaklara doğru ağrılar oluşmaktadır.

İlk belirtiler olarak ise; çene bölgesinden gelen farklı sesler, çene de ansızın kilitlenme durumu, açma kapma fonksiyonu sırasında çene kemiğinde kayma meydana gelmesi gibi durumlar olmaktadır. Bütün bu durumların ve ağrılı süreçlerin çene eklem tedavisi sayesinde üstesinden gelinebilmektedir.

Çene Eklem Tedavisi Hangi Durumlarda Uygulanır?

Çene eklem rahatsızlıklarının sebepleri çok çeşitli olabilmektedir. Geçmiş yıllarda rahatsızlığın kaynağının diş kapanışlarıyla doğrudan alakalı olduğu kanısı hakimdi. Ancak yapılan araştırmalar çene kapanışlarındaki problemlerin çene eklem rahatsızlıklarına karşı pek etkili olmadığını ortaya çıkarmıştır. Yaklaşık olarak %10- %15 gibi bir etki olduğu değerlendirilmiştir.

Çene eklem rahatsızlıklarının nedenleri üç grupta sınıflandırılabilmektedir. Bunlar;

Kişi alışkanlıkları,

Yüz üstü yatma,

Duruş bozuklukları, kambur durma,

Dudak yeme rahatsızlığı,

Uzun süre rüzgâra maruz kalmak,

Diş Hekimi Tedavileri,

Ortodontik tedaviler sonrası meydana gelen ağrılar,

Kaplama ve dolgu işlemlerinden sonra ortaya çıkan ağrılar,

Ağız içinde uzun süren müdahaleler (Örneğin 20 yaş diş çekimi gibi uzun süre alan durumlar)

Stres,

Stresin, diğer faktörlerden daha fazla çene eklem rahatsızlığına sebep olduğu söylenebilir. Meslek hayatı boyunca yoğun stres altında kalan kişilerin yüz kaslarında yarattığı kasılmalar çene eklem rahatsızlıklarına sebebiyet vermektedir.

Çene Eklem Tedavisi Nasıl Uygulanır?

Çene eklemi çiğneme ve konuşma fonksiyonlarının sağlıklı bir şekilde yerine getirilmesini sağlar. Çene eklem rahatsızlıkları bu hayati fonksiyonların işlevselliğini tehlikeye düşürür. Bu sebeple derhal müdahale edilmelidir.

Tedavi esnasında temel amaç diğer bütün ortodontik tedavilerde olduğu gibi işlevselliğini yitirmiş fonksiyonların normale kazandırılmasıdır. Bu tedavide de amaç çene fonksiyonlarının eski normal haline kavuşturulmasıdır. Yapılacak olan tedavinin planlaması hastalığın nedenine göre yapılır.

Çene eklem rahatsızlıkları için, stres tedavi yöntemi, fizik tedavi ve ilaç tedavisi gibi cerrahi olmayan alternatif tedavi seçenekleri mevcuttur. Bunların dışında sorunu kaynağından yok etmek maksadıyla sebeplerini ortadan kaldırmaya yönelik ortodontik ve protetik restorasyon şeklinde kalıcı çözüm sunan tedavilerde tercih edilebilir. Ayrıca botox uygulaması, artroskopi ve birçok eklem uygulaması da sürece dahil edilebilir.

Çene Eklem Tedavisinin Belirtileri Nelerdir?

Çene eklem rahatsızlığı kendini birtakım şekillerde göstermeye meyillidir. Bu belirtiler arasında en sık oluşan ve kişiler tarafından şikâyet konusu olan çene eklemi bölgesinden gelen tıkırdamalardır.

Bir diğer çoğunlukla yaşanan rahatsızlık ağız ve çeneyi açma esnasında yaşanan zorlanmadır. Ağız tam olarak açılamamaktadır. Yoğun şikâyet konusu olan ve sıkça yaşanan bu durumların dışında belirtiler şu şekilde sıralanabilir;

Yanak ve kulak bölgesinde ağrı,

Dişler hassasiyet sallanma ve kırılmaların başlaması,

Boyna yayılan ve şakaklarda yoğunlaşan ağrı,

Kulak çınlaması ve baş dönmesi.