Project Description
Dudak Damak Yarıkları Tedavisi
Dudak ve Damak Yarıkları Nedir?
En sık görülen doğumsal anomalilerden olan yarık dudak sorununda genetik yatkınlık büyük bir etken olarak kendini göstermektedir. Anne karnında gebeliğin 4-8’inci haftalarında dudak ve yüzü oluşturan yapıların birleşememesi sebebiyle oluşur. Çeşitlerini üç başlık altında toplamak mümkündür;
- Mikroform yarık,
- İnkomplet,
- Komplet.
Yarık dudak gibi yine doğumsal bir anomali olan yarık damak da anne karnında 12’mci hafta dolaylarında damağın oluşmasını sağlayan yapıların birleşememesinden ötürü meydana gelen bir sorundur. Genetik yatkınlık aynı şekilde ortaya çıkma riskini artırmaktadır.
Her iki durumda ebeveynler açısından üzüntüyle karşılanmış olsa da tedavisi mümkün sorunlar olduğu akıldan çıkarılmamalıdır.
Yarık dudak çeşitlerini de dört başlık altında toplamak mümkündür;
- Komplet,
- İnkomplet,
- Çift taraflı yarıklar,
- Submükoz yarıklar.
Dudak Damak Yarıklarının Nedenleri Nelerdir?
Tespit edilmiş kesin bir nedenleri olmamakla birlikte çoğunlukla genetik yatkınlık münasebetiyle oluştuğu gözlemlenmiştir. Dudak ve damak şikâyeti olan bebeklerin yarısından çoğu gibi büyük bir kısmında herhangi bir sebep bulunamamıştır. Genetik çeşitliliğe ağlı olarak dudak ve damak yarıklarıyla beraber aynı anda başka organlarda da ve yapılarda da bozukluklar olabilmektedir.
Akraba evliliğinin dudak ve damak yarığı gibi bir dönüşü olabileceği yapılan değerlendirmeler arasındadır. Ayrıca gebeliğin 1’inci ve 2’inci haftalarında yaşanan ciddi rahatsızlıklar ve kullanılan ilaçların etkisinin de bu oluşumda etkili olabileceği yapılan değerlendirmeler arasındadır.
Dudak Damak Yarıkları Tedavisi Nasıl Yapılır?
Yarık Dudak Tedavisi
Yarık dudak tedavileri çoğunlukla bebeklik zamanında yapılabilmektedir. Tedavi süreci ve uygulamaları için 3’üncü ayın dolması beklenmektedir. Tedavide ki esas amaç; fonksiyonel olarak dudağın durumunu normale çevirmek ve estetik olarak ideal görünüme sahip olmaktır.
Dudak yarığı sorunu olan bebeklerde genellikle dişlerinde kemik yapısında da yarık sorunu bulunmaktadır. Aynı şekilde bu durumda tedavi edilmektedir. Aynı zaman da bu durum bebeklerde emme sıkıntısına yol açmamaktadır.
Dudaktaki yarık münasebetiyle bağlantılı olarak burun bölgesinde de meydana gelen yarık sorunları aynı operasyonda düzeltilmektedir.
Yarık Damak Tedavisi
Yarık damak tedavisinde esas amaç, yüz gelişimini elde etmek ve normal konuşma fonksiyonuna erişebilmektir. Yarığın bulunduğu konuma göre 3’ncü veya 9’uncu ayda operasyon yapılabilmektedir.
Damak yarıklarında karşılaşılan en büyük sorun beslenme ile alakalıdır. Kimi zaman yarık damaktan dolayı, besinler solunum yollarına kaçabilmekte ve orta kulak iltihabına sebebiyet vermektedir. Oluşan bu enfeksiyonlar gelişimi olumsuz yönde etkilediği gibi, bazı durumlarda kalıcı işitme kayıplarına da sebep olmaktadır.
Estetik olarak ideal görünüme sahip olmak gibi bir amacı olsa da yarık damak tedavilerinde esasen amaç damaktaki kas dokularını onarmak ve fonksiyonların tam anlamıyla çalışmalarını sağlamaktır.
Yarık Damak, Yarık Dudak Ameliyatından Sonraki Süreçlerde Nasıl Davranılmalıdır?
Çok ufak yaşlarda yapılan bir ameliyat olduğundan dolayı çocuktan ziyade ebeveynlere çok büyük görevler düşmektedir. İyileşme döneminde çocuğun beslenmesi hekimler tarafından tarif edildiği şekilde olmalıdır.
Bu süre zarfında çocuğun ağlamamasına dikkat edilmelidir. Nebulizatör cihazları yardımıyla aralıklı olarak buhar tedavisi uygulanması tıkanacak olan burnun açılmasında ve soluk alıp vermede kolaylık sağlayacaktır.
Yarık damak ameliyatlarında sonra ağız bölgesinde kısa ömürlü olacak şekilde kanamalar gözlemlenebilmektedir. Bu ameliyat sonrasında anne babanın çocukla derhal müdahale edebileceği konumda olması faydalı olacaktır. İlk 24 saat tedavi ve sonrası için oldukça kritik bir zaman dilimi olup ağız içine bol su alınması ve temizlik yapılması gerekmektedir. Beslenme gerekli görüldüğü takdirde damar yolu marifetiyle sağlanmalıdır. Nefes alıp vermenin rahatlaması için buhar uygulaması uygun olacaktır.