Project Description
Çene Genişletme Tedavisi
Alt ve üst çene kutu tekniği olarak da tabir edilen şekilde bir kutunun kapağı gibi tam ve sağlıklı bir şekilde kapanmalıdır. Eğer bu kapanma esnasında bozukluklar var ise, sağlıklı bir ilişikli yoksa öncelikle çiğneme olmak üzere birçok fonksiyonda aksamalar hatta solunum problemleri yaşanmasına varan sorunlar meydana gelir.
Çene Genişletmesi Nedir?
Ağız içinde dişler kimi zaman sıkışık halde ya da çapraşık durumda bulunabilirler. Bu durumlar uzman hekimlerce yapılan ortodonti tedavisiyle düzeltilebilir. Bu tür rahatsızlıklara çoğu zaman, uygun çalışma alanı olmadığından dolayı, çene genişletilmesi yapılarak başlanmaktadır.
Üst çenenin dar olması durumu çene problemlerinde en çok karşılaşılan durumdur. Göz ardı edilmeden tedavi edilmesi gereken bir konudur. Zira tedavisi değerlendirilmediğinde uzun vade de birçok surunu da beraberinde getirebilir.
Örneğin; alt çeneye de etki ederek asimetrik gelişimine sebep olabilir. Alt çenedeki asimetrik gelişimde yüz asimetrisine ilerleyen yıllarda olumsuz yönde tesir edebilir. Büyük sorunlara ve sağlık problemlerine sebebiyet vermeden müdahale edilmeli tedavi süreci planlanmalıdır.
Üst çene genişletme işlemi gelişmekte olan çocuklarda yetişkinlere oranda kolay ve ağrısız gerçekleşebilmektedir. 18 yaşına kadar çeşitli apereyler kullanımıyla kolaylıkla üst çene genişletme işlemi yapılabilmektedir. Bu işleme de ameliyatsız üst çene genişletme işlemi de denilmektedir.
Üst Çene Genişletme Hangi Durumlarda Uygulanır?
Ortodontik tedaviler için ihtiyaç duyulan alanı yaratabilmek adına çoğunlukla damak genişleticileri kullanmak yeterli olacaktır. Damak genişleticiler genel olarak çocuk ve gençlerde kullanım için uygundur. Bu sebeple çene genişletme ameliyatı yetişkinler için tercih edilir bir durumdur.
Çene üzerinde yapılması planlanan değişiklikler, damak ve kemik yapısından kaynaklı veya diş şekil bozukluklarından ötürü olabilmektedir. Çene ile ilgili bu durumlar değerlendirilmeyi müteakip işlemin ameliyat gerektiren bir durum mu değil mi olduğu sorusunun cevabı verilir.
Ameliyat işlemi olmadan tedavi edilmesi planlanan çene genişletme işlemleri için;
• Üst çenede bulunan ve küçüklük ya da darlık olarak ifade edilen sorunun, zararının çok yoğun seviyede olmaması ve hastanın bu durum ile yaşayabiliyor olması gerekmektedir.
• Ameliyat olunması ve özellikle de üst çene ile ilgili işlem yapılması gereken durumlarda yaş hususu bu ameliyatı kaldırabilecek seviye de değilse, ameliyat yerine ameliyatsız tedavi yöntemleri tercih edilmelidir.
• Çene Genişletme Tedavisi için kullanılabilecek apereyler ameliyata ihtiyaç duyulmayacak şekilde tedavinin ilerlemesini sağlıyorsa, bu durumda ilk olarak ameliyatsız tedavi tercih edilmelidir.
• Diş çapraşıklığı sebebiyle üst çene de daralma meydana geldiği durumlarda diş kökleri hareket ettirilerek sorun çözülebilir ve ameliyata gerek kalmayabilir.
• Damak yapısındaki olumsuzluklardan ötürü üst çene dar olabilir. Damağın tedavi ve düzenlenmesiyle mevcut sorun ortadan kalkabilir.
Bu gibi durumlar mevcut ise ameliyatsız bir çene genişletme yapılabilir.
Çene Genişletme Ameliyatı Gerekli Mi?
Daimi dişlere gerekli ve yeterli yeri açmak için çoğunlukla damak genişleticileri kullanmak yeterli olmaktadır. Damak genişleticiler kullanıldıktan sonra diş hekimi tarafından tedavinin sonraki safhası olarak diş teli kullanımı önerilebilmektedir.
Genişletici aparatlar çoğunlukla gençlerde etkili bir tedavi sağlamaktadır. Bu sebeple ortodontik ameliyatlar genellikle yetişkin hastalarda tercih edilmektedir.
Çene genişletme ameliyatı sonrasında takılacak olan braketlerin süresinde tasarruf yapılmasını sağlayacaktır. Bütün bu değerlendirmeler ortodonti uzmanı hekim tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi süreci planlanmalıdır.
Çene Genişletme Tedavisi Nasıl Yapılır?
Çene genişletme ameliyatı sonrasında takılacak olan braketlerin süresinde tasarruf yapılmasını sağlayacaktır. Bütün bu değerlendirmeler ortodonti uzmanı hekim tarafından değerlendirilmeli ve uygun tedavi süreci planlanmalıdır.
Yaş kriteri değiştikçe ve büyüdükçe ağızda kullanılan apereylerin tür ve modelleri değişiklik göstermeye başlar. 18 yaşından sonra ise damağa yerleştirilen mini vida marifetiyle ve bu noktalardan destek alınarak genişletme apereyleri takılmaktadır. Bu noktada mini vida şeklinde tedavinin anlatılması kişiden kimi zaman geri çekilme ya da vaz geçmelere sebep olmaktadır. Halbuki mini vida kullanarak yapılan ortodontik tedaviler oldukça yaygın ve bilinen bir tedavi yöntemidir. Lokal anestezi ile uygulanmakta ve ağrısız acısız bir şekilde sonlanmaktadır.
Hasta için en uygun tedavinin ne olduğunun değerlendirmesi ve kararı ortodonti uzmanında olmalıdır.
Yapılan radyolojik ve klinik muayeneden sonra çene genişletme işlemine gerek varsa ölçüler alınarak çenenin kopyası olacak şekilde alçı modeller çıkarılır. Kullanılacak çene genişletme aparatları bu alçı modeller üzerinde denenir. Genişletme ile ilgili izlenecek tüm süreç hastayı detaylı bir şekilde izah edilir. Bu süreç dahilinde belirli aralık ve kontrollerle tedavi takip edilir. Bu tedavi sayesinde öncelikle burundan solunumun arttığı ve nefes almanın kolaylaştığı görülecektir.
Çene Genişletme Kimler Tarafından Yapılır?
Çene genişletme işlemi yalnızca ortodonti uzmanı diş hekimleri tarafından yapılabilmektedir. Ortodonti uzmanı olmak içinse; beş yıllık diş hekimliği lisans eğitimden sonra dört yılda ortodonti dalında uzmanlık eğitimi alınmış olmalıdır.